Continue

Нарачките за Jeep® Avenger достигнаа бројка до 40.000 возила, со што го зголемија учеството на марката во сегментот B-SUV во Европа

26 September 2023

  • Електричниот Jeep® Avenger 100%, Автомобил на годината 2023, бележи рекорден број на нарачки од преку 000 возила во Европа од неговото лансирање.
  • Продажбата на Avenger во последните три месеци се зголеми благодарене на неговата испорака на европскиот пазар.
  • Продажбата на Jeep Avenger и Jeep Renegade го зголемија учеството на пазарот на марката во сегментот B-SUV за 33,5%, повеќе од двојно во однос на просекот (+12,8%)
  • Растот на електрификацијата продолжува, додека учеството на пазарот на Jeep во Европа во сегментот B-SUV LEV достигнува 10,6%, со што сочинува 50% од учеството на пазарот во Италија.
  • Во Италија се регистрираат одлични резултати и во продажбата на Renegade, со учество во сегментот од 7,8% во однос на  7,4% минатата година

Торино, 26 септември 2023 – Електричниот Jeep® Avenger 100% е на чело на растот на марката Jeep во сегментот B-SUV на европскиот пазар, во многу силна конкуренција. Автомобилот на годината 2023 забележа повеќе од 40.000 нарачки од моментот на неговото лансирање минатата година на Саемот за автопмобили во Париз.

Со порастот на продажбата на Avenger во периодот помеѓу јануари и август годинава, марката Jeep бележи зголемување на обемот на продажба во сегментот B-SUV за 33,5% во однос на минатата година, што е повеќе од двојно од растот на целиот сегмент (+12,8%). Во последните три месеци првите испораки на Jeep Avenger на останатите пазари придонесе за пораст на продажбата на марката во сегментот.

Комерцијалниот успех на Jeep Avenger е придружуван од широкото признание од автомобилскиот свет за првиот целосно електричен SUV произведен од марката. Проектиран и произведен во чист стил на Jeep, Jeep Avenger веќе доби 10 награди во браншата, меѓу кои и Автомобил на годината2023, Најдобар семеен SUV, во рамките на наградите за Најдобар женски автомобил во светот 2023 и Електричен автомобил на годината на наградите на Top Gear UK Awards.

Преку 40% од потврдените нарачки се за моделот BEV, како доказ за за растечкиот интерес на клиентите за електричната верзија на Jeep Avenger.

Успехот на новиот Jeep Avenger е придружен и со големиот пораст на продажбата на Jeep Renegade, кој држи чекор со обемот на продажба кој го оствари минатата година, со преку 32.000 новорегистрирани возила во однос на 31.705 новорегистрирани во истиот период во 2022.

Ерик Лафорж, Директор на марката Јееp за Европа, изјави: “Jeep Avenger беше дизајниран за целосно да ги задоволи потребите на европските клиенти, што се докажа со извонредните резултати што автомобилот ги бележи низ целиот континент. Дополнително на успехот на Jeep Avenger се и одличните продажни резултати на Jeep Renegade, кој забележа пораст на продажбата и продажбата, покажувајќи дека двете возила се надополнуваат нудејќи две сосема различни еколошки и убедливи алтернативи на конкурентниот B-SUV сегмент“.

Avenger и Renegade се две возила кои се надополнуваат и кои го поттикнуваат растот и на Jeep и на B-SUV LEV. Денес, Jeep се наоѓа на петтото место, со учеството од 10,6% за SUV (9,6% вкупно), додека во Италија марката доминира во сегментот со учеството од 49,9%.

И во Италија, Renegade е едно од возилата што клиентите ги претпочитаат и бележи одлични бројки

на продажба, доминирајќи во сегментот B-SUV со учеството од 7,8% до 7,4% од годината, додека процентот на продажба се зголемува на 11,4% кога се комбинира со 3,6% на Avenger.

Понатаму, марката Jeep исто така постигнува одлични резултати во Германија, Шпанија, Полска и Холандија, со двоцифрено учество на пазарот.

100% електричен, 100% Jeep®

Avenger ја содржи ДНК-та на Jeep во компактен SUV со уникатен спој на способности, стил, функционалности и технологија. Чист израз на „концентрирана слобода“, Avenger нуди типични перформанси на Jeep во компактен формат, за да гарантира максимално спокојство во сите услови, и на патиштата и надвор од нив. Новиот погон вклучува електричен мотор од 400 V кој нуди автономија до 400 km во циклусот WLTP и до 550 km во град, за патување без грижи. Понатаму, благодарение на неговата способност за брзо полнење, дневно полнење од три минути е доволно за да се поминат 30 километри.

Jeep Avenger е на рапсолагање во 4 нивио на опременсот, секое со своја, посебна мисија: Avengerнов модел за доживување на авантура, Longitudeелегантната страна на “способноста”, Altitudeповеќе технолошки содржини и ексклузивен карактер и Summitманифест на слободата. Од податоците се гледа дека 80% од продадените примероци на Jeep Avenger припаѓаат на двете повисоки нивоа на опременост (Altitude и Summit). Омилена боја на клиентите е Vulcan (црна), co 30% од вкупниот број на продадени возила

Jeep Renegade

Uno dei veicoli preferiti dai clienti во сегментот B-SUV, Jeep Renegade unisce caratteristiche off road straordinarie con dimensioni e uno stile perfetti per la guida in città. Renegade è il veicolo adatto per gli spostamenti brevi in città grazie alla sua agilità e maneggevolezza, ma al tempo stesso è anche il SUV ideale per andare alla scoperta di nuovi percorsi off-road. Jeep Renegade è disponibile nella versione 4xe Plug-in Hybrid in cui il propulsore Turbo T4 è abbinato a un potente motore elettrico, a garanzia di migliori prestazioni e di un comfort assoluto.

Tutti i dati si riferiscono all’area EU29 – gennaio-agosto 2023

Ви треба информација? Разговарајте со нас